İktisat Öğrencileri İçin Bir Okuma Listesi

Erasmus Üniversitesi’ndeki İktisat Felsefesi dersimi alan öğrenciler için İngilizce kitaplardan oluşan bir okuma listesi hazırlamıştım. O listede yer alan ve Türkçesi olan kitapları aşağıda paylaşıyorum. (Listeye bir tane de Türkçe davranışsal iktisat kitabı ekledim.)

İlk olarak, iktisat bilmini daha iyi anlamanızı sağlayacak bazı kitaplar. Birincisi, Dani Rodrik’in İktisadi Anlamak başlıklı kitabı. Bunu mutlaka okuyun. (Kitapla ilgili kısa bir değerlendirme yazısı okumak isterseniz, buyrun: Şart midur?) İkincisi, Alvin Roth’un kitabı, Kim Neyi Neden Alır? Roth, bu kitapta, 2012 yılında Nobel ödülüne layık görülen çalışmalarını herkesin anlayacağı bir dille anlatıyor. Üçüncü kitap Ha-Joon Chang’ın Ekonomi Rehberi. Adı üzerinde, bir rehber. Çok kolay okunan ve zihin açan bir kitap.

iktisadianlamak İktisadı AnlamakDani Rodrik (Efil Yayınevi)
roth Kim Neyi Neden AlırAlvin Roth (Timaş Yayınevi)
Ha-Joon Ekonomi Rehberi: Ekonomi Hakkında Size Söylenenler ve Söylenmeyenler – Ha-Joon Chang (Say Yayınları)

Davranışsal İktisat

Davranışsal iktisatla ilgili kitapları artık herkes okudu ama ben yine de birkaç kitap sayacağım. Davranışsal iktisata giriş için üç ilk kitaba kesin bakın. Dan Ariely’nin kitaplarından Akıldışı ama Öngörülebilir de güzel ve eğlenceli bir kitap. Bütün davranışsal iktisatçılar Ariely’nin kitaplarını sevmese de bu iyi bir giriş kitabı. Son kitap ise Türkiye’deki davranışsal iktisatçıların hazırladığı derleme bir kitap. Mutlaka bakın.

akilli-insanlarin-mantiksiz-kararlari9e1bd0c6c5c17f6bbe534352b2c289ee Akıllı İnsanların Mantıksız Kararları – Richard H. Thaler (Pegasus Yayınevi)
durtme Dürtme Richard H. Thaler & Cass R. Sunstein (Pegasus Yayınevi)
kahneman Hızlı ve Yavaş Düşünme – Daniel Kahneman (Varlık Yayınları)
ariely Akıldışı ama Öngörülebilir – Dan Ariely (Optimist Yayınları)
iktisatta-davranissal-yaklasimlar735c72565fdb710204b86dbc8d1a47dd İktisatta Davranışsal YaklaşımlarDevrim Dumludağ, Özge Gökdemir, Levent Neyse, Ester Ruben (İmge Kitabevi)

Davranışsal iktisatla ilgili daha fazla kaynak istiyorsanız, eskiden hazırladığım şu listeye bakabilirsiniz. Daha da fazlasını istiyorsanız The Behavioral Economics Guide 2019‘a bakın.

İktisadi büyüme, eşitsizlik, ticaret ve daha fazlası

Bu konularda çok kitap var, bu sebeple öneri yapmak zor. Yine de şu üç kitabı her ekonomi öğrencisinin okuması gerektiğini düşünüyorum.

Milanovic Küresel Eşitsizlik – Branko Milanovic (Efil Yayınevi)
tekekonomi Tek Ekonomi, Çok Reçete Dani Rodrik (Efil Yayınları)
acemoglu Ulusların Düşüşü – Daron Acemoglu & James A. Robinson (Doğan Kitap)

İktisat hakkında yazmak isteyenler için:

McCloskey İktisadi Konular Hakkında Yazmak – Deirdre N. McCloskey (Heretik Yayıncılık)

Daha fazla öneri isterseniz şu listeye de bakın. İktisat felsefesiyle ilgili daha ciddi okumalar yapmak isterseniz iktisat felsefesi ders planımın sonundaki listeye de bakabilirsiniz.

Daha hafif bir okuma listesi isterseniz de şuna bakabilirsiniz: iktisat öğrencilerine tatil için okuma önerileri.

***



İktisat Nedir?
İktisat Nedir?
İktisat Üzerine Söyleşiler
İletişim Yayınları
N. Emrah Aydınonat

İkinci el oto alırken dikkat edilecekler, Victoria’s Secret, idam cezası, Buridan’ın eşeği, Fayda Fidayda, diğerkâmlık, büzüşen beyinler, oral seks ve para… Hepsi ve daha fazlası…

N. Emrah Aydınonat (Derleyen), Ü. Barış Urhan (Derleyen)

Birçok kişinin korkulu rüyası haline gelen kredi kartı borçlarıyla nasıl baş edilebilir? Hiç kullanılmayan dakikalara ve mesajlara yüklüce ücretlerin ödeneceği telefon tarifeleri her şeye rağmen neden seçiliyor? “Pazarlık yapma” halinin içinde nasıl bir iktisat yatıyor ve pazarlık yaparken nelere dikkat edilmeli? Hayatın İçindeki İktisat, iktisadi davranışlara farklı bir bakış sunmayı amaçlayan sorulardan yola çıkan makalelerden oluşuyor. Bir yandan modern insanın arızalarının bir kısmını daha yakından tanımayı ve bunların iktisadi sonuçlarını incelemeyi hedeflerken, bir yandan da iktisadın nasıl bir bilim olduğuna dair yerleşik fikirleri değiştirecek çalışmalara dayanıyor.

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Twitter resmi

Twitter hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s